Аромата на едно възвишено изкуство

Техники, методи и стилове при производството на джин
Хвойнови плодове 2

Сухият Джин и неговият близък родственик Дженевър (Genever или Jenever) са бели алкохолни напитки, произведени от неутрален зърнен спирт и ароматизирани с богат асортимент от билки и подправки. Плодовете на хвойната винаги са основната съставка. От тяхното латинско наименование Ginepro най-вероятно идва и името на напитката.

Съществуват два основни подхода при производството на джин. Първият е вторична дестилация на неутрален зърнен алкохол (наречен базов алкохол), към който са добавени натурални растителни съставки. Вторият е просто добавяне на ароматни агенти (есенции и екстракти) към базовия алкохол и разбъркването им. Не е трудно да се досетите, че вторият метод е предизвикателно евтин и резултатът е напитка с, меко казано, не дотам добри характеристики. Обикновено такива са собствените марки на супермаркетите и повечето български марки.

Базовият алкохол

Повечето от марките джинове използват базов спирт, получен чрез ефикасната колонна дестилационна система. Той е с по-ниско съдържание на допълнителни ароматни агенти. За разлика от производителите на други видове алкохолни напитки, производителите на джин в повечето от случаите избягват да произвеждат базовия спирт сами. Те предпочитат да бъдат снабдявани с неутралния 96 об. % алк. спирт от други доставчици. Разбира се имат и своите изисквания. Големите и популярни марки буквално стресират своите доставчици за качеството на базовата суровина. Те предпочитат зърнен спирт, заради неговите по-чисти ароматни характеристики и отказват този, получен чрез дестилация на меласа.

Като правило стилът Genever се приготвя от базов спирт, получен главно чрез дестилацията на «малцово вино» (малц от ечемик, пшеница, царевица и ръж). Той има по-плътно тяло и е много подобен на използвания при производството на малцово уиски. Този спирт се получава от дестилационни системи тип «казан», които по правило извличат спирт с по-ниско алкохолно съдържание, но с по-богати ароматни характеристики.

Малък брой марки дженевър от Холандия и Белгия се дестилират директно от ферментирали плодове на хвойна. Това са изключително интензивни и наситени с аромат на хвойна спиртни напитки.

Редистилацията

Обикновено (главно във Великобритания) вторичната дестилация на базовия спирт се извършва в медни дестилационни системи тип «казан». Базовият спирт, смесен с определено количество вода, се поставя в казана заедно с точно претеглените растителни съставки от рецептата. Така получената комбинация се редестилира. Както и при другите видове алкохол и тук ролята на експерта по дестилацията, който решава при каква сила на алкохола да бъде отрязан процесът, е от изключителна важност. Този момент е определящ за ароматните характеристики на напитката.

Всяка марка използва своя собствена технология. Времето и мястото на поставяне на ароматните съставки също е от значение. Така например Gordon’s и Plymouth ги поставят за много кратко време, преди да се пусне загряващата казана пара и вторичната дестилация да започне. Beefeater кисне растенията за 24 часа в алкохола, преди дестилацията, докато Bombay Sapphire използва специална система в дестилационната, където растенията стоят в специална кошница и алкохолните пари преминават през тях, разсъбличайки ги и поемайки ароматите им.

Както и при останалите високоалкохолни напитки и при производството на джин фактори като температура на дестилация, форма на дестилатора и пр. подробности са от значение за ароматните характеристики на крайния продукт. Всяка дестилерия хвали предимствата на собствените си марки и технологията на производството им като най-добри. През своята практика съм опитал всички популярни и не толкова популярни марки и ви гарантирам, че всяка си има своите достойнства. Едно е сигурно обаче! Методът на дестилация отстъпва по важност пред рецептата на марката.

Съставките и рецептите

Собственици на всяка една марка се кълнат, че тяхната комбинация от съставки е най-добра. Броят, видът и съотношението на съставните растения в рецептата на всяка марка се пази в дълбока тайна. Така например, рецептата на марката Gordon’s се знае само от 12 души.

Какво крият тези мистериозни рецепти?

Главният ароматизиращ агент и при четирите стила джин са силно ароматните синьо-зелени плодчета на хвойновия храст. Хвойната е нисък вечнозелен храст от рода Juniperus, който вирее и се отглежда за търговски цели в северната част на Италия и Хърватска, както и в САЩ, и Канада.

Освен подовете на хвойната обикновено се използват следните ботанически растения: корен от ангелика, семена от ангелика, кора от кайсия, семена от кориандър, корен от перуника, кори от грейпфрут, портокал, лайм и лимон, бадеми, корен на ирис, кора от канелено дърво, пиперени зърна, райски зърна, женско биле, анасон, шафран, чубрица, ливан, индийско орехче и мн. др. Списък от над 120 билки, подправки, ароматни корени и плодове могат да влязат в рецептите на дадена дестилерия. Въпреки това в една рецепта се използват не повече от петнадесет.

Наздраве!

автор: bgBarman.bg

Джин

Всичко за джина и напитките ароматизирани с плодовете на хвойната. Най-пълния каталог на търговските марки джин в България и по света.

За джина и нещата от живота

История на джина

Уилям Хогарт Джин Лайн
1345039845

Спомням си младежките години (не бяха чак толкова отдавна), когато по купони всички пиехме джин с тоник. Не знам защо точно джин. Може би защото си мислехме, че е по-леко питие, може би защото беше модерно, а може би защото ни харесваше комбинацията с тоник или фанта лимон. Едва ли тогава някой от нас си е задавал въпроса какво всъщност представлява джинът, от какво се прави и каква е неговата история. Единственото, за което съм сигурен е, че го харчехме в големи количества. Днес продължавам да съм му почитател, но вече във вид на много сухо мартини (което разбира се си е почти чист джин), но едва ли защото знам много повече. Просто в него има нещо, което го прави специален.

Аромата на едно възвишено изкуство

Техники, методи и стилове при производството на джин

Хвойнови плодове 2
1402673816

Сухият Джин и неговият близък родственик Дженевър (Genever или Jenever) са бели алкохолни напитки, произведени от неутрален зърнен спирт и ароматизирани с богат асортимент от билки и подправки. Плодовете на хвойната винаги са основната съставка. От тяхното латинско наименование Ginepro най-вероятно идва и името на напитката.

Стиловете джин

хвойнов храст-хвойна
1402691719

Не всички джинове са еднакви. Съществуват четири основни категории: Сух Лондонски джин (London Dry), Сух джин стил Плимут (Plymouth), стил Олд (Старият) Том (Old Tom) и Дженевър (Genever), познат още като холандски джин.

реклама Whiskey Fest 2019

Прекомерната употреба на алкохол води до пристрастяване и сериозни заболявания!

Консумирайте с удоволствие и мярка!

Сангуе ди Миура Супер Италия Амароне дела Валполичела

Sangue di Miura Super Italy Amarone della Valpolicella

Това прекрасно Амароне дела Валполичела, част от престижната линия Sangue di Miura Super Italy на италийската компания Tonino Lamborghini впечатлява с елегантен аромат и хармоничен вкус.