По темата…
Характеристика на уиски регион Спейсайт (Speyside)
1344930238 / twitter: @bgbarman
Спейсайд е благословен да притежава перфектните условия за производство на малцово уиски. Цялата площ е набраздена от реки, поточета, извори, които текат върху покрити с торф гранитни планини. Районът около Елгън (Elgin) се смята за най-големия производител на ечемик в Шотландия. Отлични транспортни комуникации. Като добавим и годините опит, спокойно можем да заключим, че това наистина е перфектното място за производство на шотландско малцово уиски!
Методи за дестилация на високоалкохолни напитки
1346585786 / twitter: @bgbarman
Ако вземете тенджера с капак и кипнете в нея вода, след вдигането му ще забележите капките по неговата повърхност. Това е може би най-простия пример да дестилация. Водата достига своята точка на кипене, издига се във формата на пара и когато срещне студения капак кондензира отново във вода.
Въведение в света на напитките от гроздови джибри
1346666643 / twitter: @bgbarman
Като контраст на изисканите брендита, коняци и арманяци, дестилати, произвеждани от остатъчния продукт на винопроизводството дълго време са смятани за непрестижни и недодялани. Тези, основно регионални и провинциални, високо алкохолни напитки биват консумирани главно в държавите, където се произвеждат. Дори най-известния представител на тази категория италианската грапа се появява масово на международния пазар едва през последните няколко десетилетия. Това обаче е една много интересна тема и заслужава специално внимание.