Различните лица на медовината

Позната под толкова много имена и получена посредством различни рецепти медовината без съмнение е глобална напитка. Тя е известна, не само като любимата напитка на викингите и келтите, а е и сред най-предпочитаните през ранното средновековие. Факта, че предхожда виното и бирата, я прави известна на всеки континент на Земята.

Медовина 2

Позната под толкова много имена и получена посредством различни рецепти медовината без съмнение е глобална напитка. Тя е известна, не само като любимата напитка на викингите и келтите, а е и сред най-предпочитаните през ранното средновековие. Факта, че предхожда виното и бирата, я прави известна на всеки континент на Земята.

Описание

Медовината, още известна като медено вино, е алкохолна напитка, приготвена посредством ферментация на разреден с вода мед. Според региона и рецептата към основните съставки могат да се добавят зърнена каша (която се прецежда след ферментацията), различни подправки, плодове и хмел, който освен че й придава горчивина, има и консервиращо действие. Алкохолното съдържание на медовината варира от 8 до 18 об. % алк. Може да бъде газирана и негазирана, сладка, полусладка и суха.

Медовината разполага с широка гама от вкусове, които зависят основно от източника на меда, добавките (включително плодове и подправки) и маята, които си взаимодействат по време на ферментацията. Някои медовини запазват до известна степен сладостта и вкуса на оригиналния мед, а някои дори може да бъдат сбъркани и определени като десертни вина. Газираните медовини толкова наподобяват искрящите вина, че спокойно могат да се използват за празничен тост. Учудващо, но днес е доста трудно да се намери медовина в търговската мрежа. Също така, трябва да имате предвид, че някои производители предлагат на пазара некачествено бяло вино, подправено с добавен мед и именувано с близка по морфологичен състав дума на етикета.

Исторически погледнато, медовината е ферментирала благодарение на дивите дрожди и бактерии, които пребивават по кожите на плода или в самия мед. Днес е пределно ясно, че дивите дрожди, обикновено дават противоречиви резултати, а в днешните икономически условия грешките са недопустими, затова производителите използват дрожди предназначени за вино и бира, а някои са отишли толкова далеч, че са изолирали специални щамовете за медовина. Някои от тези щамове постепенно започват да се асоциират с определени стилове медовина.

Стилове медовина

Днес има известни десетки наименования, рецепти и стилове на медовини, някои от които са изброени по-долу:

  • Braggot — Брагот е медовина, която маркира изобретяването на Ейл стила бира. Оригиналната се приготвяла от мед и хмел, а по-късно от мед и малц, без добавката на хмел.
  • Black mead — Черна медовина — наименование, давано често на медовина, която е смесена или приготвена с добавка на касис.
  • Cyser — Сайзер е бленд от мед и ябълки ферментирали заедно. Също и вид сайдер.
  • Great mead — Велика медовина — с този надпис се означава всяка медовина, която е отлежала няколко години.
  • Hydromel — буквално преведено от Гръцки означава «воден мед». Това същевременно е и френското наименование за медовина (за сравнение същото означава и се изписва на: испански като hidromiel или aquamiel, на италиански idromele, на португалски hidromel). Обикновено се използва за много лека и нискоалкохолна медовина.
  • Melomel — Меломел се приготвя от мед и какъвто и да е плод. Някои определени комбинации имат и собствени наименования като cyser, pyment или morat (описано по-долу)
  • Metheglin — Метеглин е стандартна медовина с добавка на различни билки и подправки. Някой от най-популярните Metheglin са с добавки на канела, джинджифил, чай, портокалова кора, кориандър, карамфил, ванилия и др. През времето някои от тях са се превърнали в лекарства от народната медицина
  • Morat — Морат е микс от мед и черници.
  • Omphacomel — Средновековна рецепта за медовина, която съчетава мед с кисел сок от незрял плод.
  • Oxymel — историческа рецепта за медовина, миксираща мед и винен оцет.
  • Perry — Пери също означава сайдер от круши. В случая е медовина, получена посредством миксиране на мед и зрели круши.
  • Pyment — Пимент е микс на мед с червени и бели зърна грозде. Пимент миксиран само с бяло грозде понякога се нарича «бяла медовина».
  • Rhodomel — Родомел е направен от мед с добавка на розови венчелистчета, или розово масло.
  • Sack mead — Сак мийд Това наименование се отнася за медовина, която е направена с по-обилно количество мед от обичайното. Готовият продукт запазва изключително високо относително тегло и има повишени нива на сладост. Тя получава името си от подсиленото испанско вино Шери, което в Англия, кратко наричат " Sack «.
  • Short mead — Къса, бърза медовина. Тип рецепта за медовина, която трябва да отлежи бързо и е за незабавна консумация. Благодарение на техниките, използвани в създаването й, тази медовина притежава някои качества, на сайдера.
  • Show mead — Шоу медовина — Термин, който означава «обикновена медовина». Това означава, че единствените съставки са мед и вода, без плодове, подправки или др. добавки. Тук е необходимо задължително да се използва специална мая, понеже медът не осигурява достатъчно храна за естествените дрожди.
  • Tej — Теж е етиопска медовина ферментираща с естествени дрожди и с добавка на гешо.
  • Mulsum — Мюлсум не е истинска медовина, а микс на неферментирал мед с високоалкохолно вино.
  • Medovina — наименование на обикновено домашно приготвена медовина в Македония и Сърбия.
  • Medovukha — Медовуха е източнославянски високоалкохолен вариант. Принципно не е медовина, а по-скоро ликьор, понеже е микс на водка с мед.
  • Półtorak — полска медовина, приготвяна при съотношение две части мед към една част вода.
  • Dwójniak — полска медовина, приготвяна при равни части мед и вода.
  • Trójniak — полска медовина, приготвяна при съотношение две части вода към една част мед.
  • Czwórniak — полска медовина, приготвяна при съотношение три части вода към една част мед.
  • Gverc или Medovina — хърватска медовина, приготвяна в Самобор и други места с добавки на различни подправки.

автор: bgBarman.bg

Медовина

Всичко за любимата на питка на викингите и келтите. Всичко за вкусната медовина

Защо е меден, «медения месец»

Историята на медовината, традиции и любопитни факти

Гоблен на девойка носеща медовина 1
1346737130

Предполага се, че Думата «меден месец» (или на английски, «honeymoon») води своята история от традициите в древна Англия, където бащата на булката дарявал, в чест на брака, младото семейство с медовина, достатъчна за един месец. Медовина все още се произвеждат във Великобритания, Франция, Полша, както и различни други места по света.

Различните лица на медовината

Описание и кратка характеристика на видовете медовина

Медовина 1
1346737748

Позната под толкова много имена и получена посредством различни рецепти медовината без съмнение е глобална напитка. Тя е известна, не само като любимата напитка на викингите и келтите, а е и сред най-предпочитаните през ранното средновековие. Факта, че предхожда виното и бирата, я прави известна на всеки континент на Земята.

реклама Whiskey Fest 2019
Бутилка плодово пюре киви Монин

Le Fruit de Monin Kiwi

Le Fruit de Monin Kiwi (Плодово пюре киви на Монин) е натурален продукт с вкус и аромат на зряло киви, кадифена текстура и интензивен, смарагдово зелен цвят.