Абсолют Инвайт 2015

Петнайсет специално поканени български бармани ще се състезават в конкурса Absolut Invite

От Pernod Ricard Bulgaria са отправили покана-предизвикателство към петнайсет oт най-добрите ни бармани за участие в Аbsolut Invite. Двама от тях ще отидат на световния финал в края на май в град Ахус, Швеция.

Аbsolut Invite е един от най-престижните и амбициозни бармански конкурси в света. Той се случва за пети път в света и тази година темата и е ръчната обработка, а продуктът на фокус — Absolut Elyx — handcrafted luxury vodka. България участва за първа година.

Темата на състезанието обхваща всички елементи, свързани с технологията на производство на Elyx — занаятчийството, произхода на продукта, отглеждан на едно единствено място в света и възможността за проследяване на целия процес на обработка на напитката. Всички участници в конкурса ще трябва да представят по един собствен коктейл, вдъхновен и съобразен с всички тези майсторски принципи на подготовка, както и да покажат солидни теоретични познания в миксологията, за да впечатлят журито и да продължат напред към финала.

Участието в регионалния кръг на Absolut Invite става само по специална покана, която получават предварително селектирани от екипа на Absolut професионалисти. Те трябва да отговарят на няколко основни критерия — да работят активно като бармани през последните три години, да имат добра репутация, изградена на отличните им коктейли, да демонстрират обширни познания в професионалната си сфера и да имат висока мотивация за развитие на индустрията. След детайлно проучванe на пазара, екипът на Absolut определи българските финалисти в конкурса: Иван Монев oт Cheers Bar, Варна; Али Али oт бар Селона, Бургас; Александър Стайков от Carrusel; Антон Григоров, Димитър Димитров и Иван Милушев от By the Way; Драгомир Иванов; Мария — Маргарита (Грети) от Щастливото прасе; Димитър Петровски от Amaro Baretto; Никос Хляпас и Евгения Русева от The Cocktail Bar; Емил Горянов от PM; Мартин Тодоров от Planet, Цветан Цветанов от Memento Café и Henry De Rudder от Tell Me Bar, които вече са получили поканите си и се готвят за участие в конкурса.

Българската квалификация за Аbsolut Invite ще се проведе на 9 април (четвъртък) в Creative Hall Studio.

Избраните бармани ще представят своя коктейл и ще отговарят на редица въпроси за неговата археология, познания за напитките и рецептите. В престижното международно жури ще участват сомелиерът и главен редактор на divino.bg Юлия Костадинова, кулинарният критик Мария Караконова, главният готвач на Щастливото прасе Джун Йошида и специалният гост Лука Чинали, станал известен с работата си за един от най-добрите барове в света — Nightjar в Лондон. Италианецът пристига в България специално за събитието и ще изнесе безплатен мастърклас на тема Handcraft of the Cocktail от 12:30 до 15:30 същия ден.

3 Април 2015 / 17:04
автор: bgBarman.bg

Последно в Събития

Whisky Fest Sofia 2019 Майсторски класове

Публикувано на 2019-10-22 16:01:47

Наближава края на Октовмри и с всеки изминал ден все повече се приближаваме до най-значимия форум за отлежали спиртни напитки в България — WHISKEY FEST SOFIA.

Sofia Bar Show 2019

Публикувано на 2019-05-09 23:42:29

Остават четири дни до Sofia Bar Show, събитие, което със сигурност се очертава да бъде знаково за бар индустрията в България.

WHISKEY FEST SOFIA 2018

Публикувано на 2018-10-24 12:28:15

Делят ни броени дни от най-значимия форум за отлежали спиртни напитки в България — WHISKEY FEST SOFIA.

Седмицата на Негрони 2018 - най мащабното коктейлно събитие в света.

Публикувано на 2018-06-02 13:53:52

От 4-ти до 10-ти юни в цял свят е седмицата на коктейла НЕГРОНИ. Част от цената на всеки изпит коктейл в участващите барове отива за благородна кауза.

Whisky, Rum & Wine Master test - 2018

Публикувано на 2018-03-13 12:16:22

Първото сериозно събитие на българската сцена за тази година, Whisky, Rum & Wine Master test ще ни събере в столичния хотел «Маринела» на 23 и 24 Март.

Whisky, Rum & Wine Master test 2017

Публикувано на 2017-03-19 10:26:35

Запазете в календара датите 31март ина1април. Събитието еWhisky, Rum &Wine Master test, амястото столичният хотел «Маринела».

6 — 12 ЮНИ е седмицата на NEGRONI

Публикувано на 2016-06-06 13:08:07

За четвърта поредна година под патронажа на CAMPARI и американското списание IMBIBE, по целия свят се провежда седмица на НЕГРОНИ .

Absolut Creative Space — първият фестивал за устойчиви и креативни решения в България

Публикувано на 2016-06-02 22:16:16

В петък (3 юни) започва фестивалът Absolut Creative Space, посветен на устойчивата креативност. Специално за събитието в столицата пристига мобилна инсталация, създадена от рециклирани транспортни контейнери на Absolut и oборудвана като студио за създаване на идеи и провеждане на събития, лекции, работилници и партита. Тя ще бъде разположена на паркинга на хотел «Родина» от 3 до 9 юни и ще посрещне български и международни дизайнери и предприемачи, които изграждат и налагат нови устойчиви решения, пазят природата и създават повече стойност с иновативни решения за съвременния живот.

WHISKY, RUM & WINE Master Test 2016

Публикувано на 2016-04-18 22:09:19

На 23 и 24 Април 2016 г. всички истинки фенове на уиски, ром, ликьори, вино и крафт бири ще имат уникалната възможност да поглезят сетивата си и да обогатят познанията си. Събитието е второто по ред издание на WHISKY, RUM & WINE Master Test. Мястото: Радисън Блу Гранд Хотел, София.

Beefeater Gin College Bulgaria 2016

Публикувано на 2016-04-08 12:21:54

За едно изключително преживяване с мноооого джин и легендарният мастър дистилър на Beefeater, Дезмънт Пейн.

Уиски Фест София 2015 — неподражаем мега спектакъл на тема уиски

Публикувано на 2015-11-01 15:47:26

За четвърта поредна година Уиски Фест София показа, че е най-грандиозният форум за напитки в България. Старта бе даден на 30 октомври (петък) в Sofia Event Center в Paradise Mall и завършва днес.

Pernod Ricard Bulgaria поканиха Aлекс Кратена да представи супер премиум бранда Absolut Elyx

Публикувано на 2015-03-23 23:22:56

Aлекс Кратена — един от най-успешните бармани и миксолози в света, ще гостува в България по покана на Pernod Ricard Bulgaria, за да представи техният супер премиум бранд Absolut Elyx . По време на тридневният си престой, той ще проведе серия от обучения и демонстрации в няколко столични заведения.

Майсторски класове на Dalmore и официално представяне на Constellation Collection

Публикувано на 2015-03-22 10:46:11

Уиски експертът и Директор на категория «Rare Whisky» в дестилерията Dalmore Дейвид Робъртсън ще представи в Пловдив и София изключителната серия Dalmore Constellation Collection.

Впечатления от WHISKY, RUM & WINE Master Test

Публикувано на 2015-02-19 11:17:31

Фестивалът за премиум напитки WHISKY, RUM & WINE Master Test 2015 се състоя на 7 февруари. Това бе първото подобно събитие за година, истински форум на лукса и изискания вкус. Не се сещам за друго събитие, където да бъде изложено 60 годишно уиски на цена от близо 39 000 лв.

WHISKY, RUM & WINE Master Test 2015

Публикувано на 2015-01-20 11:29:44

На 07 Февруари 2015, ФАБРИКА 126 (София, бул. Мария Луиза 126) ще бъде домакин на първият за годината фестивал на висококачествените напитки, WHISKY, RUM & WINE Master Test.

Зад кулисите на Уиски Фест София 2014

Публикувано на 2014-10-22 23:18:36

За поредна година Уиски Фест София 2014 се очертава да се превърне в най-големият форум за алкохолни напитки в България. Ще разтворим завесата преди официалното откриване на 31 октомври, за да разкрием какво ново ще можете да видите и опитате.

Уиски Фест София 2014

Публикувано на 2014-09-23 11:22:52

За трета поредна година «Уиски Фест София» ще събере приятелите на уискито. Форумът ще се проведе от 31 октомври до 2 ноември 2014 г. в Sofia Event Center.

Обучение на марките Campari и Aperol

Публикувано на 2014-05-26 15:27:02

Семинара, с лектор Лорис Контро, бранд амбасадор на марките за Европа, ще се проведе в три поредни дни във Варна София и Пловдив.

Странно HENDRICK’S парти събра приятелите на най-необичайния джин

Публикувано на 2014-05-20 13:32:15

Миналата седмица Hendrick’s, беше домакин на едно невиждано досега парти, което се проведе в Университетската ботаническа градина в София. Няма как да очакваме нещо стандартно от джина, чиито съставки включват екстракт от краставици и листа от рози.

Балкански фестивал на ракията, Варна 2014 — акценти.

Публикувано на 2014-04-12 23:11:48

В продължение на три дни в хотел Димят, Варна се проведе второто издание на балканския фестивал на ракията. На форума български и балкански производители, на спиртни напитки, предложиха за дегустация своите най-нови издания.

Балкански фестивал на ракията и високоалкохолните напитки — Варна 2014

Публикувано на 2014-03-26 12:57:11

Не пропускате да се включите в тридневните дегустации на най-новите продукти на фирмите участници в Балканския фестивал на ракията и високоалкохолните напитки – Варна 2014, който ще се проведе от 10 до 12 април в Гранд хотел Димят

Whiskey Fest Sofia 2013 — най успешния форум за напитки през годината!

Публикувано на 2013-11-15 11:25:44

Изминаха няколко дни от финалния гонг на Whiskey Fest Sofia 2013. Време напълно достатъчно, за си съберем мислите и уталожим еуфорията от без съмнение най-успешния форум за напитки проведен в България през изминаващата вече 2013 година.

И тази година ще празнуваме Мовембър с Йегермайстер

Публикувано на 2013-11-06 13:07:03

Марката Jägermeister отново е най-активният поддръжник и парти инициатор на този празник на мустака, който продължава през целия ноември.

Уиски Фест София 2013 ден първи

Публикувано на 2013-11-02 10:52:28

Изключително сдържано, без много помпозност, бих казал аристократично, както подобава на категорията, вчера бе открит «Whiskey Fest Sofia» 2013. Безупречна организация и наистина голям обществен интерес още от първия ден.

Изключителен старт на първият Балкански фестивал на ракията

Публикувано на 2013-10-24 23:37:36

С призива «Да върнем ракията на българите!» организаторите откриха първият по рода си Балкански фестивал на ракията.

Уиски Фест София 2013

Публикувано на 2013-10-09 12:06:26

Тази година на Уиски Фест София 2013 (Whiskey Fest Sofia 2013) ще участват всички вносители и дистрибутори на най-продаваните, най-популярните и на някои екзотични за България марки.

Балкански фестивал на ракията

Публикувано на 2013-10-08 13:00:04

Обявиха официалната програма и многобройните изложители на първият по рода си Балкански фестивал на ракията. Форумът ще се проведе на 24 — 26 октомври в София в Мраморното фоайе на НДК.

Пореден успех на инициативата True Tales на Grant’s

Публикувано на 2013-10-06 13:23:56

Ернестина Шинова, Кръстьо Лафазанов, Ненчо Илчев и Руслан Мъйнов разказаха своите истории на поредното голямо събитие Grant’s True Tales. Милица Гладнишка с джаз квартет «Дивото зове» изпя любими евъргрийни и също сподели забавни житейски случки. И всичко това пред очите на Гленн Гордън, собственик, шеф на бода на William Grant & Sons и правнук на основателя на компанията.

Най-добър сомелиер на България 2013

Публикувано на 2013-09-26 15:43:59

Българската асоциация на сомелиерите (БАС) организира за 8 — ми пореден път национален конкурс за «Най-добър сомелиер на България 2013» за наградата на Винпром Пещера. Победителят ще представлява България на Международни конкурси, организирани от Международната сомелиерска асоциация /ASI/.

Балкански фестивал на ракията

Публикувано на 2013-08-21 13:00:20

Ракията — част от културата на Балкани — регион, известен със своето разнообразие от качествени високоалкохолни напитки. Дали обаче знаем всичко за тях?

«Grant’s True Tales» е вече на морето

Публикувано на 2013-06-09 14:37:41

Ако искате да се съберете с приятели, да пиете качествено шотландско уиски и да чуете смешнотъжни истории от ненадминатия разказвач Димитър Рачков, заповядайте на «Grant’s True Tales» във Варна и Бургас.

Фестивал на розето

Публикувано на 2013-05-29 11:50:02

Фестивал на виното розе ще се проведе за втори път в Казанлък в първите дни на юни като част от ежегодния Празник на розата.

«Фестивал на виното и храната» дебютира днес във Варна

Публикувано на 2013-05-28 10:55:36

За първи път във Варна от 28 до 30 май 2013 г. ще се проведе националното изложение «Фестивал на виното и храната». Идеята на организаторите на събитието е то да продължи традициите и да възобнови известната през 30 — те години на миналия век Лозаро-винарска изложба, провеждана във Варна.

Остават броени дни до най-престижния винен форум на балканите

Публикувано на 2013-05-14 10:38:11

Остават броени дни до единствения по рода си Балкански Винен Конкурс и Фестивал — BIWC 2013, който ще се проведе от 16 до 19 Май 2013 в Гранд Хотел София!

От Енциклопедията…

Сладките страсти зад популярните алкохолни напитки

Ликьори, базирани на основни алкохолни напитки

чаши с ликьор квадратна
1358540322 / twitter: @bgbarman

При повечето ликьори, алкохолът играе второстепенна роля, що се отнася до цвят, аромат и вкус. Неговата основна задача е да помогне на останалите съставки да освободят и изразят своите характеристики, както и да съчетае всяка една от тях в един единствен хармоничен вкус. Въпреки че името му понякога фигурира на етикета на напитката, вие не можете да усетите въздействието и силата на неговия характер, защото той остават на заден план. Това не е така в групата на ликьорите базирани на основни алкохолни напитки.

За екзотика и свежест през цялата година

Характеристика на плодовите пюрета

плодови пюрета н буркани
1346398284 / twitter: @bgbarman

В определени случаи приготвянето на коктейли е възпрепятствано от достъпа до качествени пресни плодове. Някои части на света, са благословени и имат в изобилие от тях почти целогодишно. За бармани в по-северните климатични условия, като България, става доста скъпо да се използват пресни (най-вече екзотични) плодове. Дори да ги намерим със сигурност качеството не е същото както при източника. То определено намалява повлияно от транспортирането и съхранението в складове. Какво правим тогава?

Какаото от близо

Състав и свойства на какаото

Какови зърна масло прах и шоколад
1346424570 / twitter: @bgbarman

Терапевтичните свойства на какаото и шоколада са били известни още през XVI век. Те са били използвани като лечебно средство за различни болести, но не рядко съвременната медицина обръща сериозно внимание на вредите, които те са способни да нанесат на организма ни. Нищо ново. Едните казват яж, а другите стоп, недей.