Индийски барман спечели финала на World Class 2014 за круиз компании
World Class 2014 за круиз компании, част от престижното мега състезанието за бармани на Диаджео бе спечелено от Шекар Гровър, който е работи за Royal Caribbean International.
Без съмнение кафето като напитка и ликьорите са напълно допълващи се еликсири на удоволствието. Като такива, неминуемо, всеки ще си зададе въпроса: защо тогава вместо да добавяме ликьор към кафето си не създадем ликьор с основна съставка кафе? Това е може би въпросът, задали си създателите на първите марки кафе ликьори.
Не е изненада, че метода на производство на тези стимулиращи ликьори е същият като този на приготвяне на най-консумираната ободряваща напитка на планетата. Това е методът на перкулацията или постоянно преминаване на алкохол през основната суровина, нежно освобождаваща своите аромати и вкусове. Оборудването съвсем естествено се нарича перкулатор. Разбира се поради факта, че основната суровина е твърда, всеки един кафе ликьор е crème liqueur.
Разгледан по-подробно методът е следния. В кафеварката се поставя вода, която се подгрява и издига през фуния над кафето, което стои в ситна цедка (филтър). В зависимост от стила и рецептата, течността преминава отново и отново толкова пъти колкото се изисква до достигане на желаната сила и концентрация. В повечето случаи се изисква само едно преминаване.
Имайки предвид методите на производство на кафе (филтър, еспресо, турско), както и сортовете му (арабика и робуста), можем да разделим ликьорите на подвидове. Аз лично смятам това за незначителна разлика. В края на краищата всяка една марка е така или иначе достатъчно индивидуална. Абсолютно същия метод се използва за производство на ликьори от какао и чай.
Когато бях малък предлагаха на възрастните кафе, а на нас децата какао. Не знам за вас, но аз винаги съм свързвал вкусово кафето и какаото. Разбира се нямат нищо общо помежду си (освен ободряващия ефект), но някак си се привличат. Затова всички влизат в една група. Наречете го прищявка, но според мен те са родени да бъдат заедно. Разбира се какаото в никакъв случай не можем да разделим от шоколада.
Шоколадовите ликьори са много по разнообразни. Почти всяка известна марка шоколад има и продукт ликьор. За разлика от кафето, ликьорите с какао и шоколад, често могат да бъдат както crème liqueur, така и cream (на млечна, сметанова основа). Много малко марки имат представители на кафе cream ликьор. Поради тази причина много от представителите ще бъдат посочени или тук или в частта на сметановите (cream) ликьори.
Днес най-големите фирми, топ производители доминират на пазара със своите продуктови представители. Това са фирми, които основно произвеждат ликьори, използвани от заведенията за приготвяне на коктейли, т.е. чисти аромати. Която и марка да изберете от тях, можете съвсем спокойно да се доверите на качеството и да консумирате ликьора чист. Тук важи отново правилото да не се доверявате на продукти с много ниска цена. Проверете в енциклопедията на bgbarman и не експериментирайте с продукт липсващ в нея.
Въпреки че всяка една марка има своята индивидуалност и може да съдържа и други съставки освен основните, има марки, които нито един бар по света не може да си позволи да отхвърли от своето меню или рецептурник с коктейли. Продукти като Kahlua (Калуа) и Tia Maria (Тия Мария) са лидери на пазара. Това са марки, които с удоволствие бихте опитали чисти или с едно или две кубчета лед. А защо, не добавите малко водка и се насладите на един Блек рашън?
Наздраве!
Без съмнение кафето като напитка и ликьорите са напълно допълващи се еликсири на удоволствието. Като такива, неминуемо, всеки ще си зададе въпроса: защо тогава вместо да добавяме ликьор към кафето си не създадем ликьор с основна съставка кафе? Това е може би въпросът, задали си създателите на първите марки кафе ликьори.
Не е изненада, че метода на производство на тези стимулиращи ликьори е същият като този на приготвяне на най-консумираната ободряваща напитка на планетата. Това е методът на перкулацията или постоянно преминаване на алкохол през основната суровина, нежно освобождаваща своите аромати и вкусове. Оборудването съвсем естествено се нарича перкулатор. Разбира се поради факта, че основната суровина е твърда, всеки един кафе ликьор е crème liqueur.
Разгледан по-подробно методът е следния. В кафеварката се поставя вода, която се подгрява и издига през фуния над кафето, което стои в ситна цедка (филтър). В зависимост от стила и рецептата, течността преминава отново и отново толкова пъти колкото се изисква до достигане на желаната сила и концентрация. В повечето случаи се изисква само едно преминаване.
Имайки предвид методите на производство на кафе (филтър, еспресо, турско), както и сортовете му (арабика и робуста), можем да разделим ликьорите на подвидове. Аз лично смятам това за незначителна разлика. В края на краищата всяка една марка е така или иначе достатъчно индивидуална. Абсолютно същия метод се използва за производство на ликьори от какао и чай.
Когато бях малък предлагаха на възрастните кафе, а на нас децата какао. Не знам за вас, но аз винаги съм свързвал вкусово кафето и какаото. Разбира се нямат нищо общо помежду си (освен ободряващия ефект), но някак си се привличат. Затова всички влизат в една група. Наречете го прищявка, но според мен те са родени да бъдат заедно. Разбира се какаото в никакъв случай не можем да разделим от шоколада.
Шоколадовите ликьори са много по разнообразни. Почти всяка известна марка шоколад има и продукт ликьор. За разлика от кафето, ликьорите с какао и шоколад, често могат да бъдат както crème liqueur, така и cream (на млечна, сметанова основа). Много малко марки имат представители на кафе cream ликьор. Поради тази причина много от представителите ще бъдат посочени или тук или в частта на сметановите (cream) ликьори.
Днес най-големите фирми, топ производители доминират на пазара със своите продуктови представители. Това са фирми, които основно произвеждат ликьори, използвани от заведенията за приготвяне на коктейли, т.е. чисти аромати. Която и марка да изберете от тях, можете съвсем спокойно да се доверите на качеството и да консумирате ликьора чист. Тук важи отново правилото да не се доверявате на продукти с много ниска цена. Проверете в енциклопедията на bgbarman и не експериментирайте с продукт липсващ в нея.
Въпреки че всяка една марка има своята индивидуалност и може да съдържа и други съставки освен основните, има марки, които нито един бар по света не може да си позволи да отхвърли от своето меню или рецептурник с коктейли. Продукти като Kahlua (Калуа) и Tia Maria (Тия Мария) са лидери на пазара. Това са марки, които с удоволствие бихте опитали чисти или с едно или две кубчета лед. А защо, не добавите малко водка и се насладите на един Блек рашън?
Наздраве!
World Class 2014 за круиз компании, част от престижното мега състезанието за бармани на Диаджео бе спечелено от Шекар Гровър, който е работи за Royal Caribbean International.