Кафе по региони

Тероари по екватора

Кратък обзор на основните региони произвеждащи кафе
Карта на регионите за производство на кафе

Кафето е една от най-обичаните напитки по света. Въпреки това, не всички видове кафе са еднакви. Както фините вина, бренди и уиски зависят от тероара: почва, климат, местоположение на плантацията, надморска височина, машини и съоръжения, грижи за растенията и обработка на плодовете, така и при кафето комбинацията от тези променливи е решаваща за придобиването на уникален вкус и аромат, нещо което сме свикнали да наричаме характер.

Произходът на кафето се определя главно с региона, или страната, където се отглежда то. Не всяка страна може да предложи подходящи климатични условия за производство му. В различните тероари се произвеждат кафени зърна, които имат своите уникални характеристики. Същевременно много фактори са замесени в процеса на отглеждане на кафе и всяка страна и регион имат своите особености. Почвата и климата, както и условията на отглеждане се отразяват на вкуса и качеството на кафето.

Кафееното дърво дава най добри реколти, когато е култивирано във високопланинските части на тропическите зони по света. Географски погледнато това се случва около екватора между 25 градуса северна ширина и 30 градуса южна ширина. Регионите на производство обикновено предлагат много слънце, умерени количества дъждове, постоянни температури (около 20°С) и богати и порести почви.

Световното производство на кафе днес е напълно разпокъсано между голям брой страни в Северна, Централна и Южна Америка, Азия и Африка. То надхвърля 100 милиона чувала (всеки един от по 60 кг.) и основните производители са Бразилия, Колумбия, Индонезия, Мексико, Гватемала, Коста Рика, Кот д’Ивоар, Етиопия, Уганда, Индия и Виетнам.

Основните региони за производство на кафе са три:

Във възможно най-широк план можем да ги определим с няколко думи. Африканското кафе е склонно да се изявява с ярка плодова или цитрусова киселинност. Индонезийското има силно развито тяло с малко повече аромат на земя и подправки и не толкова изразена киселинност. Американското е с характерна и чиста от аромати киселинност и средно развито тяло. Въпреки това всяка държава от трите основни региона има характерен тероар, който предопределя и различните кафета. На картата има повече от 70 страни, които се занимават с производство на кафе, но индустриално значими са само някои от тях.

Разбирането на кафето изисква по обстоен анализ на неговия произход. Когато разберете от къде идват най-добрите кафени зърна, пред Вас ще се отвори едно цяло ново измерение. Проучването на различните кафета от цял свят е сравнимо с приключение, насладете му се, като разберете повече в следващите статии за всеки един регион и разбира се опитате тези видове и марки, които са предизвикали любопитството Ви. Наздраве!

автор: bgBarman.bg

По темата…

С аромат на подправки от Далечния изток

Кафе регион Индонезия /Азия

Берачи на кафе в Индонезия 2
1346513293

Голям процент от тези кафета, идват от тихоокеанските острови като Индонезия и обикновено са оживени с билкови полутонове. Азиатските кафета са популярни с пълното им тяло и меките си, земни, аромати.

Страст и екзотика от Карибите и Латинска Америка

Кафе регион Централна и Южна Америка

Бране на кафе в Каста Рика
1346514195

Кафето в този постоянно развиващ се регион се отличава с леко и средно тяло, простота и остра киселинност, ярък аромат и свеж завършек.

Там, където кафето си е у дома

Кафе регион Африка/Арабски полуостров

Бране на кафе в Африка
1346514840

Исторически погледнато този район е родина на кафето. Като такъв той се характеризира с най-отличителната и сравнително качествена продукция. Кафето тук е богато на цвят и аромати. Характеризира се с винена киселинност, шоколадови и плодови тонове, груби, но интензивни аромати. Поради сушата в някои страни като Кения, кафето има голям диапазон на киселинност.

реклама Whiskey Fest 2019
Ликьор банан Монин

La Liqueur de Monin Crème de Banana

La Liqueur de Monin Crème de Banana (Ликьор банан на Монин) е качествен продукт, който ще ви впечатли със завладяващ натурален вкус и аромат на зрели банани.