Анасонови напитки

Пастис, абсент, чинчон, узо, раки, арак, мастика, самбука: анасоновите алкохолни напитки са изключително популярни в повечето от средиземноморските страни и всеки регион има своя собствена версия.

Аромата на Средиземноморието

Кратка характеристика на анасоновите напитки
Звездовиден анасон панорамна

Късна пролет, навсякъде е свежо и зелено, а бризът носи мирис на море. Следобедното слънце се прокрадва през все още рехавите филизи на асмата и нежно гали кожата ни. На масата върху грубата памучна карирана в бяло и синьо покривка стои купа със студен таратор, с пресни краставици, копър, орехи ... както си му е реда... Не знам как вие бихте допълнили тази картина, но на мен ми липсва само едно, бутилка умряла от студ мастика.

Така е в България или поне по брега на Черно море, от където съм и аз. Не по-различна е картината по Средиземноморието. Всеки който е бил във Турция наред с многобройните им вкусотии непременно е опитал и тяхната Раки (Raki). Където и да сте в Гърция, под астмата на някое малко ресторантче из уличките на Миконос, или в някоя таверна в големия град най-добрият избор да започнете вечерята си е тяхната суха версия на нашия таратор «тзадзики» (τζατζίκι) и чаша узо (Ούζο). Щом работния ден приключи във всяко бистро във Франция може да видите как хората се наслаждават на чаша Пастис (Pastis), който всеки разрежда по свой вкус с вода. В Италия, където обедите продължават с часове, шансът да избягате преди да ви предложат Самбука (Sambuca) или Анисета (Anisetta) e оправдан само ако го заменят с Лимончело (Limonchelo). В Испания анасоновите напитки са тема на специални ритуали. Мъжете си поръчват микс от анасонова напитка с бренди наречена sol y sombra (така се нарича комбинацията) и пура, а жените добавят малко анасонов ликьор в кафето си. Анасоновите напитки се веят из цялото средиземноморие като ароматен бриз.

Една от най-старите медицински билки — анасона, както и звездовидния анасон, плодове на азиатското анасоново дърво, са били използвани като съставки на лечебни еликсири още от времето, когато се е зародила дестилацията. Твърди се, и с право, че анасона лекува стомашни болки и помага на кръвообращението и дихателната система. Също така е добър диуретик и стимулант. През 5 — ти век в Индия и Китай анасона е бил предписван на младите майки като млечен стимулант. Поради специфичния си аромат и многото медицински приложения, анасона традиционно се смята за афродизиак. Древните гърци и римляни смятали, че дъвченето му може да увеличи либидото и желанието за секс. Анасона съдържа естрогенни съединения (женски хормони), които индуцират ефект подобен на тестостеронът, и по този начин увеличават мъжката потентност и либидо. Да не кажете, че не съм ви предупредил.

див копър резене

Родното място на анасона е източната част на Средиземноморието. Постепенно се разпростира в Азия и Европа. Освен по родните си места най добре вирее в южна част на Италия и в Испания около Chinchón, южно от Мадрид. Поради това в останалите страни тази суровина е доста скъпа. Затова производителите предпочитат плодовете на китайския звездовиден анасон. Въпреки, че нищо не ги свързва той съдържа толкова ценния анетол. Всъщност, анетолът, според нашите рецептори е това, което прави анасона, анасон.

Разбира се всички изброени по-горе напитки, както и тези, които ще намерите в Енциклопедията на бгбарман, не съдържат само анасон. Всяка една се произвежда по своя, в повечето случаи, тайна рецепта, пазена грижливо от всеки производител.

Научете повече за всяка една от анасоновите напитки и изберете своята марка. Всяка една има своя чар и заслужава да бъде опитана.

Дегустирайте с удоволствие и мярка! Наздраве!

автор: bgBarman.bg

По темата…

В кухнята на най–скандалното питие

Производство на абсент

Съставки за Абсент пелин
1344943455

От еликсир до модерно питие, напаст за обществото на 19 век и днес отново класически аперитив, абсента има дълга и интересна история. Рецептата за неговото производство обаче е една. Разбира се, под влияние на времето и различните производители, тя търпи незначителни вариации. За повече от 200 години всеки един е премахвал това, което не му допаднало и е добавял нещо от себе си. В момента на пазара има приблизително 200 марки, които в голяма степен следват рецептата на сестрите Хенрайот (Henriot).

Еликсира на сестрите Хенрайот, който завладява Франция

История на абсента — I част

Приготвяне на Абсент в чаша - бял фон
1359012774

Анасоновите напитки са изключително популярен аперитив, особено в Средиземноморските страни и на Балканите. Днес пастис, перно, раки, узо, чинчон се сипят в изобилие в облачни жълти, светло зелени и бели цветове, но нито една от тях не е скандализирала така света както абсента в края на 19 век.

Ароматите на Прованс в чаша следобеден пастис

Съставки и производство на пастис

Микс от подправки
1345355157

След забраната за производство и продажба на абсент, всеки съдържател на заведение в Прованс произвеждал своя собствена анасонова напита. На местния марсилски диалект тя се наричала пастис. Типичния Pastis de Marseille (пастис от Марсилия), бил микс от неутрален алкохол, вода захар и аромати. По-късно към съставките били добавяни и други добавки, получени чрез дестилиране и накисване на различни растения.

реклама Whiskey Fest 2019

Прекомерната употреба на алкохол води до пристрастяване и сериозни заболявания!

Консумирайте с удоволствие и мярка!