Плодови ликьори

Свежеста и сладостта на лятото запечатани в бутилка

Характеристика на плодовите ликьори
Червени ликьори в бутилки

Ако билковите ликьори, преки потомци на древните лекарства и тонизиращи еликсири, приготвяни от монаси и алхимици, са били предназначени главно за здравето на хората, то плодовите ликьори приготвяни предимно у дома, били предназначени основно за удоволствие. Това разбира се не пречи на двете групи да се съчетават в удивителни и изкушаващи творения.

Най-сложната група ликьори

Способността да се улови аромата и вкуса на пресните плодове, и преобразува в ликьор е изкуство, което заслужава доста сериозно внимание и в никакъв случай не бива да се подценява. Дори и съвременните производители, подкрепени от постиженията на науката, следват напътствията на древните лечители, за да успеят да хванат истинската същност на плодовете и запазят тяхната свежест и аромат и след отварянето на бутилката. По този начин, дори в студените и безлични зимни дни, ще имаме топъл спомен за изминалите прекрасни летни дни.

Плодовите ликьори днес, се произвеждат в невероятно богати и сложни комбинации, така че е направо невъзможно да се подредят в конкретни групи и категории. Производителите умело използват невероятен набор от свежи плодови сокове, екстракти от плодове и ги комбинират с всичко, което може да ви дойде наум. Пазарът е пренаситен и всеки един напряга своите мозъчни клетки да изобрети продукта, който ще го поведе нагоре. Затова ако търсите характеристиките на групата определено ще останете объркан. Повечето марки могат да бъдат определени както в една категория или група, така и в друга. Тук се доближаваме до изкуството на дегустацията, при която всеки човек прави свои собствени асоциации, но винаги има такива, които си съвпадат с тези на останалите. Това е може би най-сладката и най-сложната група при алкохолните напитки. По-добра представа ще получите, ако разглеждате всеки един ликьор индивидуално. Разбира се в тази и следващите статии, ще дадем напътствия и информация, която ще ви води по най-цветния и вкусен път, който някога сте вървели.

Както казахме всеки плодов ликьор има своята собствена индивидуалност. Уникалните почерци тук варират от обикновени домашно приготвени, до заплетени творения, използващи плодови екстракти, мистериозни билки и растителни добавки, специално приготвен и подбран алкохол, сложен производствен процес и понякога отлежали в точно определен тип бъчви.

Категории при плодовите ликьори

Повечето производителите настървено пазят тайните на своите марки и с неохота позволяват да надникнем малко в техните кухни. Все пак там са съхранени години на труд и познания, предавани от поколение на поколение. Без да издаваме никакви тайни (само защото не ги знаем) и според това, което ни е известно можем да разпределим плодовите ликьори в три основни категории.

Първата категория е тази на ликьорите приготвени основно от плодови сокове и концентрати. Типични плодове представители на тази група са черешите, горските плодове, касиса, ягодите, малините, всички екзотични плодове. Всеки един плод може да влезе в тази категория, стига е използван сокът му. Благодарение на сладостта на плодовите сокове, ликьорите от тази категория спадат много често към групата на crème ликьорите. Това са ликьори, които нямат нищо общо със сметаната, а са с подчертано по-голямо количество захар.

Според законодателството на Европейския съюз, за да бъде един ликьор означен като crème трябва да притежават минимум съдържание от 250 грама захар на литър готов продукт. При популярния ликьор crème de cassis (ликьор от касис), този минимум се надхвърля с още 150 грама.

Плодовите ликьорени брендита, имат своя определено запомнящ се чар и би трябвало да са втората група. Заедно с неутралния алкохол, те се приготвят и с добавка на алкохол дестилиран от същите плодове. Това изключително много подсилва аромата и вкуса на им. Най-популярни и използвани са кайсиево бренди (Apricot Brandy) и черешово бренди (Cherry Brandy).

Световното разнообразие на ликьори е изключително голямо и техниките на приготвяне се припокриват. Колкото и да ги разграничаваме, винаги ще има някоя марка, или стил ликьор, който да стои между две категории. Тук объркването ще е по-голямо, ако ги разграничим. Ще си позволим, да прикрепя тази група към първата, с условието, че ще подчертаем разликите между отделните категории.

Ако един плодов ликьор има изписано на етикета Brandy (примерно като Cherry brandy, Apricot brandy), това означава, че освен плодовия сок и неутралния алкохол към ликьора е прибавен и дестилат приготвен от същия плод.

Докато ликьорите от плодови сокове запазват оригиналните си цветове, тези приготвени чрез използването на кори от цитруси, обикновено остават бистри или леко обагрени. При тях екстракцията на аромати и вкусове се постига посредством накисване, запарване или перкулация. Най-често използвани тук са корите от портокали и лимони, които дават на ликьорите естествен лек сладко-горчив вкус. На популярния от всички е Curaçao (Кюрасо или Кюрасао). Изключително старо холандско изобретение, произвеждано от почти всяка марка за коктейлни ликьори.

Домашните рецепти

В следващите статии можете да научите повече за отделните категории плодови ликьори, но по-важно е да разберете, че преимуществото на плодовете, е най-вече в това, че самите Вие, можете да направите това, което са правили нашите предци стотици години — да приготвите свой собствен ликьор. Сигурно сте чували как баба ви е приготвяла вишновка. Това е най популярния домашен ликьор в България. Още си спомням голямата дамаджана пълна с червена течност, която стоеше зад вратата в едната от стаите на село. Не съм много сигурен, но май си я спомням, защото веднъж я счупих. Както и да е, всеки плод или цитрусова кора поставени в алкохол, за определен период от време, ще освободят цвят аромат и вкус и когато добавите и захарния сироп ще получите домашно приготвен био ликьор. Използвайте водка, бренди или ракия, каквото ви се намира под ръка. Следвайте едно единствено правило, колкото по-качествени са продуктите, толкова по-добър ще е ликьорът Ви. Не използвайте нищо, което не бихте пили или яли.

Обикновено плодовите ликьори се консумират, чисти на стайна температура, с лед или охладени. Въпрос на лични предпочитания, настроение или повод. Често обаче биват смесвани с вино, шампанско или газирани безалкохолни напитки. Най-голямата им приложение, в днешно време, са разбира се коктейлите. Определено без тях те нямаше да са същите.

Натурално приготвените ликьори са чувствителни, при досега си с кислорода, така че внимавайте при съхранението им. Предполагам, че забележката ми е излишна, защото кой ще складира за дълго, такова изкушение в шкафа си.

Направете своя избор и наздраве!

автор: bgBarman.bg

По темата…

Crème de Cassis — частица френско гостоприемството

Ликьори от касис

ликьор Крем де касис
1345441359

В миналото Crème de Cassis е бил на свободен достъп в кафенетата на цяла Франция, т.е напълно безплатен. Също като захарта, той се използвал за добавяне на аромат към напитките, тъй като тогава никой не пиел питиета чисти. И сега той върви чудесно не само с вино, шампанско, вермут и безалкохолни напитки, но и е подходяща добавка към десерти като сладолед, кексове, дори прекрасно допълва маринати за месо.

Деликатната страна на цитрусовите плодове

Характеристика на ликьорите от кората на цитруси

Суха портокалова кора 3
1346588281

Ликьори могат да бъдат произведени от всякакви съставки, така, че изборът при плодовите ликьори е огромен. Най-голямата и най-интересна категория при тях обаче е тази, където се използват не самите плодове, а изсушените им кори. Разбира се най-изявените представители на тази категория са цитрусовите плодове. Тези ликьори са може би най-ранните представители на индустрията.

Limoncello Italiano — digestivo perfecto

Ликьори от лимонена кора

Домашно лимончело
1358542350

Никога няма да забравя, първият ми обяд в Италия с италианци. Това бе най-дългият обяд в живота ми. Беше топъл летен ден на една тераса близо до морето. Свикнал, само да хапвам на бързо и да бързам за работа аз естествено приключих за много кратко време. Моите приятели италианците, обядваха 3 часа. Хранеха се, говореха пиеха вино и се хранеха, стори ми се цяла вечност. Убедих се, че тази нация определено умее да се наслаждава на храната. Тази случка от моя живот сама по себе си не би имала никаква връзка с темата на статията, ако накрая моите сътрапезници не поръчаха десерта. С него пристигнаха и малки чашки пълни с жълта напитка. Това бе моето първо лимончело. Домашно приготвено от съдържателя на ресторанта, то бе много добре изстудено и изглеждаше очарователно в малките чашки. Беше незабравимо. След невероятната паста и всички морски дарове, които бяхме унищожили, това беше като приказка. От този ден, винаги когато съм в Италия и обядвам или вечерям, завършвам с лимончело.

реклама Whiskey Fest 2019